TOPDOG - voor wie


De Topdog HondenSOVAtraining is bedoeld voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen met problemen, welke gekenmerkt worden door een gebrek aan sociale weerbaarheid (internaliserend) of juist door een overmaat aan sociale botsingen (externaliserend). De training is vooral nuttig voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen, die niet goed met mensen overweg kunnen, maar wellicht wel met dieren. Bij de 12+ variant ligt de nadruk op het begeleiden van een hond, bij de 12- variant op het verantwoord en plezierig omgaan met een hond.


Door wie?


De trainingen worden uitgevoerd door medewerkers van Hondenadviesbureau Mens & Hond Consultancy, die ook jeugdhulpverlener zijn. De honden zijn geselecteerd en getest op hun geschiktheid en zijn getraind door de trainers, onder begeleiding van kynologisch deskundigen. Voor de kennis op het gebied van Animal Assisted Interventions en het trainen van de hulphonden bestaat een samenwerking met Nancy Rook (voorheen Stichting Paqo) en het Agrarisch opleidingscentrum  AOC-Oost-M.B.O. in Doetinchem. Voor diagnostische - en methodische adviezen doen wij een beroep op gedragswetenschapper Boudewijn Hendriks en orthopedagoge Nienke Uffing-Vasbinder. 


Wat doen honden?


Honden ervaren ons als - wat vreemde - reusachtige soortgenoten met 3 koppen. Na een kundige kennismaking, gaat een hond er van uit dat een kind, een jongere, of een volwassene, een roedelgenoot is. Honden doen wat ranghogere roedelgenoten van ze vragen (12+ variant) en doen vriendelijk en speels met ranggelijke en ranglagere roedelgenoten (12- variant). Verder dragen zij zorg voor het welzijn van roedelgenoten bij angst, pijn en boosheid. Dit doen zij door clownesk gedrag te vertonen. Honden verhogen zelfvertrouwen door opdrachten uit te voeren en verminderen angst, geremdheid en boosheid met vrolijk, grappig en speels gedrag.Copyright © All Rights Reserved